Condominium

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography, BrickRoccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Outdoor Photography, Bench, Garden, Patio, YardRoccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Outdoor photography, chair, terrace, beam, patioRoccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography+ 33


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    126 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Mezas, ZR Raizes


  • Main architect:

    Alexandre Rogelin Prass

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography, Brick
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. Located in one of the most beautiful addresses in the Serra Gaúcha, the project is located in an area surrounded by remarkable vegetation, unique rock formations and exuberant landscapes. The original plot, with rocky soil, uneven topography and steep slopes, made multiple accesses to the surrounding road network impossible, making the activity in the form of condominiums the best option to use the area with intervention. minimum in the landscape.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior photography, stairs, garden
© Marcelo Donadussi
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography, Fence, Beam
© Marcelo Donadussi

The proposal presented aimed to explore these positive points. From the analysis of the environmental conditions – solar orientation, visuals, best use of the topography and access possibilities, we arrived at a plan that is easy to read, but which considers the different potentials that each future residence will be able to take advantage of individually.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Outdoor photography, chair, terrace, beam, patio
© Marcelo Donadussi

The plots – all of equal size, facing the Serra, are connected by a small access road cut in stone, which also configures the common area and delimits the area intended for the leisure of the condominium. Spatially, the road with the lots to the east and the terrace to the west sets up a beautiful setting with the permanent preservation area to the north and the untouched rocky slope to the south.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Outdoor Photography, Bench, Garden, Patio, Yard
© Marcelo Donadussi
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Image 30 of 33
Diagram
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Interior Photography, Kitchen, Table, Counter, Beam, Sink
© Marcelo Donadussi
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Interior photography, kitchen, beam
© Marcelo Donadussi

It is in relation to this scenario that the architecture was proposed. The perimeter enclosure, the paving and the buildings were designed in perfect harmony with the characteristics of the place. The spaces created seek to enhance their potential through the use of local raw materials – stone and wood, as well as traditional craftsmanship and building techniques from the region.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Interior photography, handrail, column, terrace
© Marcelo Donadussi
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography
© Marcelo Donadussi

The basalt stone walls – built entirely with rocks from the land itself, are the central constructive element of the project. The large vertical panels frame the built elements, composing, with wood, metal and concrete, a palette of colors and textures inseparable from the natural landscape of the place.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Exterior Photography, Brick
© Marcelo Donadussi
Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Image 31 of 33
Detail

The program, of low complexity, is configured by a party room – open kitchen, grill, fireplace, dining room and toilets; in addition to condominium infrastructure areas. And it is in the details, exclusively developed for this project, that the solution becomes special.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Interior Photography, Kitchen, Brick, Beam
© Marcelo Donadussi

For the ironwork, a pattern of perforations has been specially designed, inspired by stone grains, forming a playful and semi-transparent design for building closures. For the paving, a jigsaw of different colors and roughness delimits the border strip, sidewalks, pedestrian crossings and access to the internal road. The signage – in metal, overlaps the stone in a smooth counterpoint between the artisanal and the industrialized, discreetly testifying to the importance of each element of the project.

Roccia Residential Condominium / Núcleo de Arquitetura Experimental - Interior Photography, Living Room, Patio
© Marcelo Donadussi

Likewise, the landscaping is composed of species usually found in the region, in a balanced mix of exotic and native specimens. The terrain, characterized by being largely composed of rocky soils, appears as a protagonist in the composition of the landscape. The chosen vegetation seeks to surround the stone outcrops, maintaining the natural characteristics of the place as a native component of the landscaping.



Source link